Jump to content

Az ok, amiért szinte minden strand fizetőssé vált

2018. 06. 30. 09:02

A napokban nagy visszhangot kapott az a hír, miszerint a balatoni szabadstandok túlnyomó részét fizetőssé tennék, sőt az északi parton alig találni már ingyenes strandot. De miért volt erre szükség?

A sok-sok év távlatából visszatekintve elképzelhetetlennek tűnik, hogy az ember egy hitelen ötlettől vezérelve ne pattanjon kocsiba és másfél óra múlva csobbanjon a Balcsiba. Márpedig az új intézkedések fényében nagyon is lehetséges, hiszen már a Balaton sem a régi.

Fizetni rendületlenül, mint a katonatiszt

A tó menti települések egyre-másra teszik fizetőssé strandjaikat, amivel alapvetően nem lenne gond, ha a belépőért cserébe nem lopnák el a partról a ruhákat, vagy nem kellene vegyvédelmi ruhában pisilni a közmosdókban, egyszóval ha valami plusz járna azért, hogy az évtizedeken át szabadstrandként üzemelő fürdőrészeket pillanatok alatt fizetőssé változtatják. Hasonló, ám talán egy fokkal jobb eshetőség az, amikor a partszakasz ingyenes marad, de a parkolásért fizetni kell.

Utóbbi történt például Fonyódon is, ahol 11 fürdőhely, 11 strandközeli parkolója majdhogynem belvárosi árszabású lett, míg Balatonszárszón már a strandolásért is fizetni kell.

A fizetőssé tett strandszakaszok belépője átlagosan 500-1000 Ft körüli, amivel gond nem lenne, csak itt jön képbe az elv, hogy ami eddig működött ingyen, minek kell érte fizetni?

Az önkormányzatok eltérő válaszokat adnak a kérdésre, de általában a fenntartási nehézségek jönnek szóba illetve felmerült az is, hogy így csökkenteni lehetne a partkörnyéki utcák terhelését, amelyek nyáron zsúfolásig telnek autókkal, megnehezítve a közlekedést, és balesetveszélyes helyzeteket okoznak.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk  Facebook oldalát!

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu | Kép: pixabay.com)