Jump to content

Hogyan nyaraljunk biztonságosan?

2018. 07. 06. 14:00

Naptej, napszemüveg és kalap – az egészséges nyaralás elengedhetetlen kellékei – hívta fel a figyelmet a Rádió Orienten Cornides Ágnes, Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztály, Nemfertőző Betegségek Osztályának vezetője.

A veszélyes divat: a napozás

A hiedelmekkel ellentétben a bőr barnasága nem egészséges, a színét csupán a szervezet napozásra adott vészelhárító reakciója okozza – mutatott rá Cornides Ágnes. „Minél több és veszélyesebb időben tartózkodik valaki a napon, annál nagyobb a valószínűsége az olyan káros betegségek, mint a melanoma kialakulásának” – hívta fel a figyelmet.

Mint mondta, a bőr nem felejt: a leégések hosszú távon összeadódnak, ezért fontos a megfelelő fényvédelem – hangsúlyozta az osztályvezető.

Legnagyobb veszélyben a fehér bőrűek vannak, akik napozáskor nem barnulnak, hanem égnek. Ugyanakkor a naptejek használata mindenki számára ajánlott.

„Fontos, hogy a védőkrémet a napon tartózkodás kezdete előtt 20-30 perccel kenjük fel” – mondta a szakértő, hozzátéve, hogy kétóránként minden esetben érdemes megismételni annak felvitelét.

Mindemellett érdemes sűrű szövésű laza ruhával és széles karimájú kalappal, valamint napszemüveggel védekezni a káros napsugarak ellen.

A gyermekkori leégés a legveszélyesebb

A kisbabák, kisgyermekek bőre különösen érzékeny, így számukra a nekik kifejlesztett fizikai védelmet biztosító krémek használata ajánlott, amelyek nem lépnek kölcsönhatásba a bőrrel, s hatékonyan verik vissza a nap káros sugarait.

A szakember hangsúlyozta, fél éves kor előtt semmiképp ne kenjük be naptejjel a babát, de inkább ajánlatos megvárni vele az egy éves kort. Nyáron 11-15 óra között még levegőzni se vigyük ki őket a szabadba - írja az orientpress.

Egyre több a parlagfű-allergiás hazánkban

Július elsejétől birsággal sújtják azokat, akik nem végezték el a parlagfű eltávolítását. A növény az arra allergiások életét ugyanis július végétől akár egészen az első fagyig megkeserítheti. Jellemző tünetei az orrfolyás és a szemviszketés, ami nemcsak a nappalokat, de az éjszakai pihenést is megnehezítheti.

„Nagyon sok pollen kerül a ruhára és a hajra, így ezek gyakori mosása segíthet a tünetek enyhítésében” – hívta fel a figyelmet a szakember. Hozzátette: a hajnali órákban a legtöbb a pollen, így ilyenkor már kerülni kell a lakás szellőztetését.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;orientpress | Kép: pixabay.com)