Jump to content

Hogyan érdemes külföldön fizetni?

2018. 07. 20. 12:00

Külföldi nyaralás előtt érdemes megfontolni, hogy készpénzt vigyünk magunkkal vagy bankkártyát használjunk. Mielőtt egyik, vagy másik mellett döntünk, a felmerülő költségek tekintetében érdemes mérlegelnünk – állítja a szakértő.

 

Annak, hogy külföldön vagyunk és bankkártyával fizetünk, alapvetően nincsen költsége. Azonban vannak olyan országok, ahol a szolgáltató a költséget átterheli a felhasználóra, így gyakorlatilag lehet költsége a külföldi bankkártya használatnak is. Mivel magyar pénznemben van a kártyánk, számolni kell az átváltással is. Magyar forintot tartunk a számlánkon, azonban külföldi pénznemben fogják terhelni a számlánkat, így mindenképpen számolni kell az átváltási költséggel – nyilatkozta Trencsán Erika, a Bankráció.hu ügyvezetője az M1 Forint, fillér című magazinjában.

Az átváltási költség függhet attól, hogy milyen típusú bankkártyánk van. A legnagyobb kártyakibocsátó társaságok euróban, vagy USA dollárban számolják el a tranzakciókat. Utazás előtt érdemes tájékozódni arról, hogy az adott országban mennyire elterjedt a bankkártyás fizetés.

Sosem árt egy bélelt pénztárca

Készpénzt mindenképpen vigyünk, ez erősen javasolt, hiszen külföldön sincsen arra irányuló kötelezettsége a kereskedőnek, hogy a kártyát minden esetben el kell, hogy fogadja. Éppen ezért jó, hogyha készpénzzel is készülünk. A készpénz váltását lehetőség szerint még idehaza tegyük meg – mondta Fülöp Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

A külföldön történő készpénzfelvételnek általában magas költsége van, ezért ez csak indokolt esetben javasolt.

Számítanunk kell arra, hogy a készpénzfelvétel költsége mindig magasabb, mint hogyha ezt idehaza tennénk meg, de érdemes utána érdeklődni a bankunknál, hiszen hogyha bankcsoportról van szó, és az adott célországban is van bank, illetve ahhoz tartozó ATM, akkor előfordulhat, hogy kedvezőbb költségekkel tudunk készpénzt felvenni – tette hozzá a szóvivő.

Szükséges előkészületek, gyakorlatias lépések

Utazás előtt érdemes felemelni a napi limitre vonatkozó keretet. Ez a maximális összeg, amit naponta felvehetünk a bankkártyánkról. Ez a limit bármikor egyszerűen módosítható.

Ehman Beatrix, a Global Payments Europe regionális vezetőjének meglátása szerint praktikus, hogyha a napi limitet – ami adott esetben egy hétköznapi költésnél általában alacsonyabbra van állítva – megemeljük. Esetleg vigyük magunkkal a kártyakibocsátó bankunknak a magyarországi elérhetőségét, hogyha bármi probléma adódik, akkor azonnal tudjunk intézkedni – mondta.

A legtöbb visszaélés internetes vásárlások során történik. Szolgáltatások megrendelésekor – például szállásfoglaláskor – érdemes egy külön erre a célra létrehozott bankkártyát használni, amire csak az adott összeget utaljuk.

A bankok is óvják a biztonságukat

Külföldi szállásfoglalás vagy autókölcsönzés esetén előfordulhat, hogy a szolgáltatás díját a bank előzetesen zárolja az ügyfél számláján. Gépjármű bérlésekor a kaució összegét is elkülönítheti a pénzintézet.

Ez azt jelenti, hogy még nem terheli be a szolgáltató, csak elkülönítve kezeli a bank a számlánkon ezt az összeget, tehát hozzá már nem férhetünk, de még nincs beterhelve a szolgáltatás díja a számlán. Ez egy biztonsági lehetőség a szolgáltató részére: véletlenül se forduljon elő, hogy amikor a tényleges fizetés megtörténne, akkor már nincsen elegendő egyenleg az ügyfélnek a számláján – fejtette ki a szakértő.

Ha a kártyánk illetéktelenek kezébe kerülne

2018. január elsejétől módosultak azok a szabályok, amelyek a visszaélésekre, illetve az ellopott bankkártyákra vonatkoznak. Ha valakinek eltulajdonítják a bankkártyáját, és erről készpénzt vesznek fel, az ügyfél csak 15 ezer forintig felel a kár mértékéért.

Ezen felüli kárt, illetve a bejelentést követően felmerülő károkat minden esetben a bankunk fogja visszafizetni számunkra, viszonylag rövid határidővel, hiszen már az eseményt követő első munkanapon köteles ezt az összeget visszatéríteni. Ha esetleg olyan jellegű visszaélés történik, hogy a bankkártya adatainkkal, egy internetes vásárlás, vagy online területen kezdenek visszaélni, vásárolni, akkor viszont ez a határ sincsen, akkor a teljes felmerülő kárösszeget köteles a bank számunkra megtéríteni – közölte a Fülöp Zsuzsanna.

A banki tranzakciókat érdemes SMS értesítéssel nyomon követni. Több pénzintézetnél virtuális bankkártya is igényelhető, amivel még biztonságosabb a vásárlás.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;orientpress | Kép: pixabay.com)