Jump to content

Úniós utazásainknál jól jöhet az Európai Társadalombiztosítási Kártya

2018. 07. 20. 14:30

Európai Unión belüli utazáshoz jól jön az Európai Egészségbiztosítási Kártya. Minden állampolgár, aki aktív társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezik Magyarországon, ingyenesen igényelhet úgynevezett Európai Egészségbiztosítási Kártyát az illetékes kormányhivatalnál, ami bizony jó szolgálatot tehet külföldön, ha orvosi ellátásra szorulnánk ‒ tájékoztatott a Rádió Orienten Árok Krisztina, a Zala Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályának vezetője.

Mint mondta, a nyaralási szezonban az utazni vágyók körében egyre népszerűbb az Európai Egészségbiztosítási Kártya, melynek segítségével 31 európai országban vehető igénybe indokolt esetben „orvosilag szükséges” egészségügyi szolgáltatás, mégpedig a magyar egészségbiztosítás terhére.

Fontos tudni ‒ emelte ki a szakember, hogy az „orvosilag szükséges jelleget” minden esetben a kezelőorvos bírálja el, ennek megfelelően a kártyával közvetlenül az adott tagállam egészségbiztosítási szervével szerződésben álló egészségügyi szolgáltatóhoz kell fordulni, ahol az adott tagállam állampolgárát is megillető elvek alapján jár az ellátás.

A kártyát a járási hivatalok egészségbiztosítási osztályai adják ki, de minden kormányablakban személyesen vagy meghatalmazott útján is igényelhető, illetve postai úton, írásban, vagy vagy akár elektronikus úton az ügyfélkapun keresztül.

A kártya alapvetően az egészségügyi szolgáltatásra jogosultság végéig érvényes, de legfeljebb a kiállítástól számított 3 évre bocsátják ki,tehát a lejártát követően újra kell igényelni.

Árok Krisztina arra is külön felhívta a figyelmet, hogy a kártya nem váltja ki az utasbiztosítás szolgáltatásait, mint pl. a poggyászbiztosítás vagy extra baleseti biztosítások, illetve hogy magánegészségügyi szolgáltatókhoz sem fordulhatunk a kártyával.

Ugyanakkor az EU-kártya az orvosilag szükséges ellátásokat azok árára való tekintet nélkül fedezi – szemben a magánbiztosítási rendszer szerződéses feltételekben meghatározott összeghatárával.

Sokszor előfordul ‒ tette hozzá, hogy a biztosított rendelkezik ugyan az érvényes kártyával, ám utazás előtt nem találja azt. Ilyen esetben egy ún. ideiglenes kártyahelyettesítő nyomtatványt kaphat, amivel a szükséges ellátásokat ugyanolyan módon és mértékben veheti igénybe külföldön. Ez a nyomtatvány 90 napig érvényes.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;orientpress | Kép: pixabay.com)