Jump to content

Többe kerülhet az idei nyaralás

2018. 07. 25. 17:00

Július elsején életbe lépett az az új jogszabály, amelynek következtében az eddiginél jóval szigorúbb szabályozás vonatkozik az utazási irodákra. Az emiatt megemelkedett költségeinek egy részét az utasokra terhelik. Emellett a forint gyengülése is drágítja az utakat.

Hatályba léptek július elsején azok az új kormányrendeletek, amelyek az Európai Unió utazási csomagokról és utazási szolgáltatás-együttesekről szóló irányelvének átültetését szolgálják. Az új szabályok a mainál is szigorúbb követelményeket támasztanak az utazási irodákkal szemben. Ebben meghatározták az utazási szolgáltatás-együttes fogalmát. E körbe tartoznak például az olyan értékesítési formák, amikor egy adott értékesítési helyen, valamely szolgáltatás kiválasztása mellett az utazó más további szolgáltatók kapcsolódó termékeit is megvásárolja, például a kereskedőtől csomagot nem alkotó, önálló repülőjegyet és szállást is vesz.

Az ilyen tevékenységet folytató vállalkozásoknak is vagyoni biztosítékot, illetve az utazó javára kötendő kötelező biztosítást kell készen tartaniuk, és értékesítésük során tájékoztatást kell adniuk arról, hogy a vásárolt szolgáltatások nem képeznek utazási csomagot, s ezért azok csak korlátozott védelemben részesülnek.

Kint rekedt utasok

A vagyoni biztosíték júliustól csak a befizetett részvételi díjak visszatérítésére szolgál, a hazautaztatás és a kényszerű kint tartózkodás költségeinek fedezetére egy új, kötelező biztosítást kell kötni az utazó javára. Az utazó jogosult arra, hogy saját maga orvosolja az utazási szerződés hibás teljesítését, és követelheti az utazási irodától a keletkező költségei megtérítését, ha az utazási iroda nem tesz megfelelő lépéseket.

Gyengébb forint

Bosszúságot okozhat a nyaralás előtt állóknak a forint gyengülése, különösen azoknak, akik eddig csak lefoglalták a szállást, de a teljes árat z érkezéskor fizetik euróban, dollárban.

Egy év leforgása alatt hat százalékot gyengült a forint az euróval szemben, amiért egy átlagos, kétfős nyaralás is több tízezer forinttal lehet drágább – számolta ki a Bankmonitor.hu. Ez ellen nem sok mindent tehetünk, ám az ellen már igen, hogy az egyéb járulékos költségeket – például valutaváltás, kártyás vásárlás – mennyire zabolázzuk meg.

A forint árfolyama egy külső adottság, azzal sok mindent egy átlagos nyaraló nem tehet. A legjobban azok jártak, akik már az év elején lefoglalták a külföldi nyaralásukat és előre ki is fizették a számlát. Aki utazásszervezővel utazott, az is félig-meddig kint lehet a vízből, ugyanis ma már sokan garantált eurós vagy dolláros árfolyamot biztosítanak a foglalásokra. Fontos tudni, hogy mint mindenki, az utazási iroda is devizában foglalja le számunkra a szállást. A garanciával az utazó válláról leveszik a terhet és nem kérhetnek tőle később kiegészítő befizetést.

Saját szervezés

Sokan saját szervezéssel mennek nyaralni és olyan helyen foglalták le a szállást, ahol előre szinte semmit sem kellett fizetni. Mindössze annyi történt, hogy a kívánt időben foglalják a szállást nekik, azonban a szoba ára devizában van nyilvántartva. Az árfolyamkockázat ilyenkor minket terhel, így ha gyengül a forint, akkor ugyanazért az eurós számláért végül forintban többet fogunk fizetni.

Ez történt most is, ezért aki most indul nyaralni, az vastagabb pénztárcával vágjon neki az útnak. Talán elsőre nem tűnik soknak az euró esetében a hat százalékos forintgyengülés, de ha azt vesszük alapul, hogy egy-két hétre, két ember, szállásra alaphangon elkölthet 300 ezer forintot, akkor ennek az összegnek a hat százaléka már 18 ezer forintos pluszkiadást jelent.

S ekkor még csak a szállásról beszéltünk, olyan egyéb kiadási tételekről nem, mint amilyen a repülőjegy, a költőpénz vagy a gépjárműbérlés. Végezetül azt sem szabad elfelejteni, hogy a pénzváltás vagy a kártyás fizetésnél alkalmazott devizaváltási árfolyam is drágíthatja a nyaralást.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;profit7 | Kép: pixabay.com)