Jump to content

Egyre többeknek telik nyaralásra

2018. 08. 03. 16:30

Kétszer annyian nyaralnak belföldön idén nyáron, mint két évvel ezelőtt, és a külföldi utazást választók aránya is emelkedett – derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. saját ügyfélkörben végzett, ezer fős magyarországi kutatásából. Az ehhez szükséges pénzt, amely jellemzően kevesebb, mint kétszázezer forint, év közben teszik félre.

A kutatásban résztvevők csaknem kétharmada jár rendszeresen nyaralni. Ezen válaszadók 13 százaléka akár évente többször is el tud utazni kikapcsolódás céljából. A 2016-ban végzett felméréshez képest javult az arány, akkor csupán minden második megkérdezett tervezett nyaralást.

A nyilatkozók 46 százaléka beföldi úticélt választott magának az idei nyaralásához, ez az eredmény majdnem duplája a két évvel korábbi 26 százalékos aránynak. Csaknem 17 százalék utazik külföldre, amely érték 2016-hoz képest öt százalékkal nőtt. Három százalék azon válaszadók aránya, akik akár mindkettőt, a külföldi és belföldi célpontot is megengedhetik maguknak idén.

Spórolunk a nyaralásra

A kutatásból kiderült, hogy az utazók előre felkészülnek a kiadásokra. A megkérdezettek fele a nyaralás anyagi fedezetét kisebb részletekben teszi félre. A válaszadók 21 százaléka csupán 2-3 hónapot spórol, minden ötödik kutatásban résztvevőnek fél évbe telik a nyaralásra szánt összeget előteremteni.

Az idén nyaralásra készülők negyede kevesebb, mint százezer forintot költ az üdülésre, ötödük pedig kétszázezer forintig áldoz a nyári kikapcsolódásra. Olyan megkérdezettek is akadtak, akik több mint háromszázezer forintos kerettel gondolkodnak idei nyaralásukról, az ő arányuk a mintában hat százalék. A nyaralások költségét a családok 52 százaléka megérzi, de ki tudja gazdálkodni. Mintegy 26 százalékuknak nem okoz gondot fedezni a költségeket.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)