Jump to content

Biztonságban, online készül utazásra az Y generáció

2018. 08. 25. 09:00

Felmérések szerint a magyar fiatalok megtakarítási céljai között a harmadik helyen szerepel az utazás.

Az egyre növekvő kalandvágy ugyanakkor szerencsére nem jár vakmerőséggel – a számok azt mutatják, hogy a fiatal utazók egyre tudatosabbak.

Az 1980 és 2000 között születettek, akiket Y generációként is ismerünk, lényegesen többet utaznak elődeiknél, azonban nemcsak az utazások számában úttörők: a korábbi generációkhoz képest sokkal nyitottabbak az alternatív megoldásokra, az online felületeknek köszönhetően pedig körültekintően tervezik meg utazásaikat.

Hangsúlyos az online jelenlét

Az Y generáció tagjai számára természetes az online jelenlét, így nem kérdés, hogy az előző generációkkal szemben mind az utazás megtervezésekor, mind az élmények megosztásakor igénybe veszik a közösségi médiát.

Bár tízből nyolc fiatal számára fontos a barátai véleménye az úti cél kiválasztásakor, a legtöbben online inspirálódnak: tízből csaknem kilenc fiatal kap kedvet az interneten és a közösségi médiában látott helyszínekhez.

Ezeket a felületeket nemcsak az utazás előtt, de közben is előszeretettel használják: egy amerikai kutatás szerint az Y generációsok 84 százaléka posztol a nyaralása alatt, és több mint felük azt sem tagadja, hogy ezt kifejezetten azért teszi, hogy féltékennyé tegye ismerőseit. Az 1980 és 2000 között születettek ugyanakkor nagyobb arányban teszik félre a pihenést, ha munkáról van szó: tízből hét Y generációs tartja valószínűnek, hogy a nyaralása alatt dolgozni fog .

Bátrak, de körültekintőek

Kutatások szerint a fiatal felnőttek minden eddiginél nyitottabbak: legtöbben kifejezetten azért utaznak, hogy új kultúrákat ismerjenek meg, tízből nyolc fiatal pedig szeretne új dolgokat tanulni utazása során. Az alternatív szálláslehetőségeket is szívesen veszik igénybe: a többi generációhoz képest tíz százalékkal nagyobb eséllyel bérelnek magánlakást vagy szobát helyi lakosoktól, vagy vesznek igénybe ingyenes lakáscsere-szolgáltatást.

Vannak helyzetek, amikre nem tudunk felkészülni

Bár a legtöbb váratlan helyzet némi odafigyeléssel elkerülhető, vannak olyan esetek, melyek a legkörültekintőbb szervezés ellenére is megtörténhetnek. Lényeges, hogy időben gondoljunk a kár- és balesetmegelőzésre, például a poggyász elvesztésére vagy az apróbb balesetekre.

Az Európai Utazási Biztosító adatai szerint a leggyakoribb káresetek közé tartoznak a különböző végtagsérülések, mint a ficam és a törés, s az elveszett vagy megrongált poggyász is gyakran keseríti meg a nyaralásokat. Az utasbiztosítások úti cél és az utazás típusa alapján is személyre szabhatók, így mindegy, hogy a szomszédos tengerparton töltünk el egy hosszú hétvégét, vagy világ körüli túrára indulunk, ugyanúgy biztonságban lehetünk utunk során.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)