Jump to content

Hűtőtáskával hódít a magyar a horvát riviérán

2019. 04. 13. 20:00

Átlagosan 180 000 forintot kóstál egy horvátországi nyaralás, jellemzően 6 éjszakára foglalnak a magyarok a Szallas.hu adatai alapján. 

A közvélekedés szerint egy balatoni és egy horvátországi nyaralás nagyjából ugyanannyiba kerül, mégis a többség inkább a horvát riviérát választaná vakációzás céljából. Crikvenica, Vir és Zadar készülhet a legtöbb magyar vendégre, a legnagyobb forgalomra júliusban számíthatnak a szállásadók.

A Szallas.hu horvátországi statisztikái alapján átlagosan 180 000 forintot költ a magyar vendég szállására nyaralása alkalmával, foglalása jellemzően 6 éjszakára és 4 főre szól. A szállástípusok közül az apartmanok (65%) a legkelendőbbek, a 3 csillagos hotel kategória (25%) és a panzió, vendégház (24%) is kedveltek honfitársaink körében. "A legtöbb magyarral júliusban lehet kint összetalálkozni, a legforgalmasabb nap július 22-e lesz" - ismertette a Szallas.hu foglalási statisztikáit Keresztes Nóra, marketing menedzser. Crikvenica, Vir és Zadar a legnépszerűbb horvát úti célok a magyarok körében, de Medulin és Bibinje is a toplista élén szerepelnek. "Ötből négy magyarnak számít a tengerpart közelsége az úti cél kiválasztásakor, de az ár, valamint az ismerősök és a család ajánlása is erősen befolyásolják a döntéshozatalt" - tette hozzá Keresztes Nóra. A legtöbben saját autóval utaznak Horvátországba, csak ötből egy vendég tervez busszal menni, még ennél is kevesebben vonatoznak vagy telekocsiznak. Teli hűtőtáska a strandfelszerelés zászlóshajója 

A legnépszerűbb programok a strandolás, napozás, a városnézés és a nevezetességek megtekintése, valamint a hajókirándulás és vitorlázás. "A magyar vendégek zöme kimondottan pihenni, feltöltődni érkezik a horvát riviérára, a teljes kikapcsolódás érdekében a tengerparti, pihenős nyaralást keresik" - ismertette a részleteket a marketing menedzser. 

Az étkezésről a legtöbben félpanziós ellátást kínáló szálláshely választásával gondoskodnak, de sokan felkeresnek helyi éttermeket is, vagy döntenek a kinti élelmiszerüzletek kínálata mellett. A horvát Adriánál vakációzó magyarok kétharmada hűtőtáskával hódítja meg a tengerpartot. A leggyakrabban ásványvízzel, üdítővel és alkohollal tömjük meg a jégládát. Sokan a nassolásra is inkább előre készülnek: visznek magukkal gyümölcsöket, rágcsálnivalókat a strandra.

A Balatonon vagy Horvátországban nyaral a magyar?

A közvélekedés szerint a balatoni és a horvát nyaralás körülbelül egy árban van. A Szallas.hu foglalási adatai alapján a gyakorlatban ugyan még mindig népszerűbb választás a balatoni nyaralás, de a válaszadók több mint kétharmada inkább a horvát riviérára menne, ha tehetné. 

A horvát szállásadók szerint a magyar vendégekkel egyébként nincsen probléma, többségük szabálykövetőnek és békésnek tart minket. "Rendőrt még egy magyar vendégre sem kellett hívni a szállásadó partnereink beszámolói alapján, és fellélegezhetünk, honfitársaink nem próbálnak meg fizetés nélkül távozni" - mondta Keresztes Nóra. Ugyanakkor elterjedt rólunk, hogy szűkmarkúan bánunk a borravalóval, általában nem is jattolunk.Top 10 horvát úti cél a magyarok körében 2019 nyarán (a Szallas.hu saját adatbázisa szerint)

1.Crikvenica
2.Vir
3.Zadar
4.Medulin
5.Bibinje
6.Starigrad
7.Pula
8.Rab
9.Malinska
10.RovinjLegkeresettebb szállástípusok a horvát riviérán a magyarok körében (vendégfelmérés eredményei)

1.Apartman (64%)
2.3 csillagos szálloda (25%)
3.Panzió, vendégház (24%)
4.4 csillagos szálloda (20%)
5.Kemping (8%)
6.Faház (6%)
7.2 csillagos szálloda (5%)
8.5 csillagos szálloda (3%)
9.Villa (2%)
10.Hostel (1%)

Úti cél választásának indikátorai a magyarok körében (vendégfelmérés eredményei)

1.Tengerpart közelsége (74%)
2.Ár (53%)
3.Ajánlás: ismerősök, barátok, családtagok tapasztalata, beszámolója (36%)
4.Megközelíthetőség, közlekedés (27%)
5.Távolság (22%)
6.Személyes jó tapasztalat (15%)
7.Környék programlehetőségei (14%)
8.Vendégértékelések, visszajelzések (13%)
9.Családbarát opciók (12%)
10.Valami újdonság felfedezése (6%)

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;szallas.hu | Kép: pixabay.com)