Jump to content

Az útlevelek négy színváltozata - miért csak ezek léteznek?

2019. 04. 29. 19:05

Piros, zöld, kék, fekete. Az alábbi színváltozatok lefedik az egész világot, már ami az útleveletek színárnyalatát illeti. De miért pont ez a négy szín, és mit jelentenek?

A leggyakrabban a vörös színű útlevelekkel találkozni a határon. Az eredete mégis egy kevéssé népszerű rendszerre vezethető vissza. A vörös színt általában a kommunista országok vezetői választották, a határátlépéshez szükséges papír fedőlapjának árnyalataként.

Szlovéniában, Kínában, Szerbiában, Oroszországban, Lettországban, Romániában, Lengyelországban és Grúziában az állampolgárok vörös útlevelekkel rendelkeznek. Az Európai Unió tagországai, Horvátország kivételével, burgundiai és egyéb vörös árnyalatokat is használnak. Az EU-hoz csatlakozni kívánó országok, például Törökország, Macedónia és Albánia néhány évvel ezelőtt vörös színűre változtatta az útlevelek borítását. Az Andok Nemzetközössége - Bolívia, Kolumbia, Ecuador és Peru - szintén burgundi vörös árnyalatú útleveleket bocsát ki.

A vöröst a kék követi, ami a második leggyakoribb szín. A kék fedél az "új világot" szimbolizálja. 15 karibi ország kék útlevelekkel rendelkezik. A dél-amerikai országok számára az útlevél kék fedőlapja a Mercosurhoz - szakszervezethez való kapcsolódást jelképezi. Ide tartozik Brazília, Argentína és Paraguay. Venezuela viszont a kivétel: az unióhoz is tartozik, de állampolgárai vörös útlevelekkel rendelkeznek. Az amerikai állampolgárok útlevelét csak 1976-ban váltották kékre.

A legtöbb muzulmán ország zöld útlevelekkel rendelkezik, például Marokkó, Szaúd-Arábia és Pakisztán. A zöld állítólag Mohamed próféta kedvenc színe volt, ami egyben a természet és az élet szimbóluma is. Több nyugat-afrikai ország állampolgárai (például Burkina Faso, Nigéria, Niger, Elefántcsontpart és Szenegál) szintén olyan okmányokkal rendelkeznek, amelyek a zöld külöböző árnyalataiban pompáznak. Az ő esetükben a szín azt jelzi, hogy az ECOWAS (Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége) közé tartoznak.

A legritkább útlevelek a fekete fedelűek. Főképp az afrikai országok állampolgárai birtokolják- Botswana, Zambia, Burundi, Gabon, Angola, Csád, Kongó, Malawi és mások. Új-Zéland állampolgárai szintén fekete útlevél-fedelekkel rendelkeznek, mert a fekete az ország nemzeti színe.

Az alábbi térkép azt mutatja meg, hogy világszerte, hol és milyen színű útlevelekkel közlekedhetünk, és hogy melyik a legdominánsabb.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Vakációzzunk  Facebook oldalát!

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu | Kép: pixabay.com)