Jump to content

Melyik a leggyakoribb nyaralóbaleset?

2019. 07. 08. 14:00

Mire figyeljünk ha szállást foglalunk, milyen nehézségek lehetnek repülőjegy-vásárláskor, hogyan lehet biztonságosan autót bérelni? A tipikus nyaralási balesetekről pedig egy hazai biztosító készített felmérést.

Gyakorlati tanácsokkal segíti az utazókat a Gazdasági Versenyhivatal, hogy ne váljon rémálommá a nyaralás. Mire figyeljünk ha szállást foglalunk, milyen nehézségek lehetnek repülőjegy-vásárláskor, hogyan lehet biztonságosan autót bérelni – ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a a Gazdasági Versenyhivatal kiadványából, ami elérhető az interneten. A tipikus nyaralási balesetekről pedig egy hazai biztosító készített felmérést – hangzott el az M1 Híradójában.

A Híradóban megszólaló nő már júniusban lefoglalta üdülésüket. A szervezett utakat sokan azért választják, mert biztonságosak, de ilyenkor is érdemes előre leellenőrizni, hogy hol helyezekedik el a szállás, illetve azt, hogy a feltüntetett árak pontosan mit tartalmaznak.

Internetes szállásfoglalásnál érdemes utánanézni a korábbi vendégek tapasztalatainak és a lemondási feltételeknek. Akár a szállás teljes költségét is elveszítheti, aki váratlanul mondja le az utazást. A szakértők szerint különösen a tengrentúli nyaralás szervezésekor érdemes elővigyázatosnak lenni.

Érdemes tájékozódni a repülőutak előtt

A repülős utaknál sok utazó maga foglalja le jegyét az interneten. Érdemes ilyenkor előre tájékozódni arról, hogy mekkora poggyászt vihetnek fel a gépre. A fapados légitársaságok pedig gyakran kérik, hogy az utasok előzetesen, online jelentkezzenek be, ezzel gyorsítva az utasfelvételt.

A Gazdasági Versenyhivatal összeállított több tájékoztatót is arról, hogy mire érdemes figyelniük az utazóknak. Az online foglalások és az utazási irodák programjai mellett az autóbérlés is kellemetlen meglepetéseket okozhat a nyaralóknak. 

Érdemes kéznél tartani annak telefonszámát is, akihez fordulhatunk műszaki meghibásodás esetén. Az utazási tájékoztatók elérhetők a Gazdasági Versenyhivatal honlapján és közösségi oldalán is.

A helyi sajátosságok határozzák meg a leggyakoribb balesettípusokat

A Híradóban megszólaló pár idén a bolgár tengerparton nyaral majd. Utasbiztosítással pedig nyugodtabban vágnak neki az útnak. Ha valaki kötött utasbiztosítást és bajba kerül külföldön, a segélyhívása jó eséllyel a Híradóban látott központba fut be. Az asszisztencia cég adatai szerint 2018-ban 14 százalékkal nőtt a segélyhívások száma az előző évhez képest, vagyis 28 ezren kértek segítséget nyaraláson felmerült egészségügyi probléma miatt.

A leggyakoribb balesetek a mediterrán országokban a hagyományos sünbe lépés, medúza vagy rovarcsípés. A baleset nem válogatja a földrajzi területeket. Például Görögországban nagyon sok motorkerékpár baleset van, ahol sem az útviszonyok, sem a műszaki állapot nem túl jó – fogalmazott Kalmár László, a Europe Assistance Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

Búvárkodás előtt érdemes eldönteni, meddig merülünk le

A Közel-Keleti országokban, mint Egyiptomban vagy Marokkóban pedig a különböző gyomorproblémák okoznak kellemetlenséget a magyar utazóknak. Ha valaki a nyaralása alatt szeretne kilépni a komfortzónájából, például kipróbálná a búvárkodást, még az utasbiztosítás megkötésénél döntse el, mekkora kockázatot vállal.

Az is gyakran előfordul a nyaralások során, hogy valaki infarktust vagy stroke-ot kap, vagy olyan baleset éri, ami azonnali orvosi beavatkozást igényel. Ilyenkor a szakemberek azt javasolják, először a helyi mentőket kell hívni, és csak ezután érdemes felvenni a kapcsolatot az utas asszisztenciával.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)