Jump to content

A riasztó nem elég a nyugodt nyaraláshoz

2019. 11. 19. 15:00

A nyaralás alatt örök érvényű jó tanács, hogy kérjünk meg egy ismerőst, vegye ki a postaládánkba bedobott szórólapokat, hiszen a sok reklámanyag árulkodó jel, hogy nem vagyunk otthon és a lakásunk, házunk szabad préda. Íme 11+1 IT biztonsági tipp, hogy gondtalan legyen a vakáció.

A közösségi média, a hekkerek és az IT fenyegetettség korában vajon elegendő-e a hosszabb utazások esetén a betörők elleni praktikus tanácsokat megfogadni? A válasz egyértelműen nem – véli Solymos Ákos, a QUADRON Kibervédelmi Szolgáltató Kft. tanácsadás üzletágvezetője, aki 11+1 IT és tech biztonsági tippet is ajánl a nyaralni készülőknek.

Készítsünk mentést az otthoni informatikai eszközeinkről, a család okostelefonjairól, majd a mentést egy megbízható ismerősnél, esetleg a jól védett munkahelyünkön helyezzük el.

Az utazásra lehetőleg ne a minden adatunkat tartalmazó legértékesebb laptopot vigyük el, hanem valami olyat, amin a legszükségesebb programok, adatok (pl. szobafoglalás visszaigazolás, névjegyzék) vannak rajta, de semmi több. Ha elveszik, ellopják vagy megsérül, maximum anyagi kár ér minket, de a céges és egyéb privát adataink nem kerülnek illetéktelen kezekbe.

Informatikai eszközöket, adathordozókat ne adjunk fel csomagként ha lehet. Mindig győződjünk meg az adott légitársaság szabályairól!

Ne posztoljuk már a reptérről, hogy elutaztunk! A betörőknek és az informátoraiknak ez felhívás keringőre. Ügyeljünk a posztjaink láthatóságára! Legyen alapértelmezett a „Csak az Ismerősök” opció!

Bár az ismerősök bizonyára ki vannak éhezve a hírekre, hogy milyen a hotel, a beach, a koktélok, ezt ne a nagyközönségnek posztoljuk, inkább a fontos ismerősöknek írjunk privát üzenetet. Az oka ugyanaz, mint az előző pontnak, ráadásul sokkal személyesebb. Ha mindenáron szeretnénk az összes ismerősünket elkápráztatni, akkor azt tegyük meg itthonról, miután hazaértünk - írja a hirado.hu egy két évvel ezelőtti cikkben. 

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)