Jump to content

Budapest a második legnépszerűbb téli úti cél a karácsonyi időszakban

2019. 12. 09. 21:30

A ForwardKeys utazási elemző cég kutatása szerint az EU-n belül Budapesten nőtt a második leggyorsabb ütemben a távolsági légijáratok foglaltsága a téli ünnepi időszakban. A magyar fővárost egyedül Helsinki tudta megelőzni az elemzés adatainak tükrében, amely a 2019. december 15. és 2020. január 15. közötti időszak foglalásait vizsgálta – közölte a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ.

Közleményükben azt írták: a valenciai székhelyű elemző cég november végén publikált jelentése Helsinkit tette meg aranyérmesnek, ami a távolsági repülőjáratok foglaltságának dinamikáját illeti.

A finn főváros 29,6 százalékos növekedést regisztrált a december 15. és január 15. közötti időszakra, ami csekély mértékben haladja csak meg Budapest 29,3 százalékos emelkedését.

A karácsonyi közeledtével erőteljes lendületet vett Bukarest (28,4 százalék), Lisszabon (27,2 százalék), Porto (26,5 százalék), Athén (22 százalék) Koppenhága (18,5 százalék), Madrid (18,3 százalék), Prága (16,5 százalék) és a világ leginkább turistabarát városának választott Amszterdam (14,4 százalék) turizmusa is.

A ForwardKeys szerint Helsinki növekedése elsősorban a Kínából és Japánból érkező ünnepi előfoglalások nagymértékű növekedésének tudható be, amit a távol-keleti légikapacitások jelentős növekedése okoz. Ezzel szemben Budapest erős foglalási pozíciója a New York-i (LOT) és Tel-Aviv-i (Ryanair) útvonalak kapacitásnövelésének köszönhető.

Az ünnepi programkínálat minőségi és mennyiségi bővülése is hozzájárult Budapest előkelő helyezéséhez. A Vörösmarty téri Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár – mely több mint 800 ezer látogatójával évek óta a tíz legszebb európai karácsonyi vásár között szerepel – egy olyan, önálló márkává vált látványosság, mely nagyban hozzájárul Budapest nemzetközi turisztikai sikereihez. A külföldi vendégek kiemelt érdeklődésére számot tartó nyolchetes fesztiválesemény egészen újévig várja látogatóit a főváros egyik legszebb főterén, a közelmúltban megújult Vörösmarty téren.

Ami az EU-s légi desztinációk unión kívüli piacokról indított karácsonyi foglalásait illeti, ezek átlagosan 11 százalékkal nőttek a tavalyi év azonos időszakához képest. Ebből a növekedésből bőségesen kivették részüket az adventi-karácsonyi időszak hagyományosan legnépszerűbb nagyvárosi úti céljai — mint London, Párizs, Róma, Madrid vagy Frankfurt. Az EU-ba irányuló repülőjegy-foglalások közel fele ebben az öt desztinációban realizálódott a 2019-es téli ünnepi szezonban – olvasható a közleményben.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)