Jump to content

Londoni elemzők: a turizmus négyszer annyit veszíthet, mint a 2001-es terrortámadások után

2020. 03. 14. 16:47

Az új típusú koronavírus terjedése csaknem négyszer akkora forgalomkiesést okozhat a turizmusnak, mint a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások, így több ezer milliárd dolláros veszteséget okozhat - áll az egyik vezető londoni makrogazdasági elemzőház pénteken ismertetett tanulmányában.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) felidézte, hogy az idegenforgalom globális szinten 7,4 százalékkal esett vissza a 2001-es merényletek utáni két évben.

A ház közölte: modellszámításai azt mutatják, hogy a járvány miatt az idei második negyedévben a globális turistaforgalom valószínűleg 50 százalékkal, a turisztikai főszezon szempontjából kritikus harmadik negyedévben már kisebb mértékben, 30 százalékkal, a negyedik negyedévben 10 százalékkal csökken éves összevetésben.

A CEBR 2021 első negyedére jósolja a helyzet normalizálódását az idegenforgalomban.

A cég számításai szerint mindez azt jelenti, hogy 2020 egészében 28 százalékkal eshet vissza a globális turizmus, és az ebből eredő világgazdasági veszteség megközelítheti a 2500 milliárd dollárt; ez a globális hazai össztermék (GDP) 2,8 százaléka.

A CEBR szerint ez nem jelenti szükségszerűen azt, hogy a globális GDP-érték ennyivel csökken az idén, mivel a turizmusra szánt, de el nem költött pénzeket másra is lehet fordítani, ugyanakkor a járvány a világgazdaság más szektoraiban is károkat okoz.

A globális turisztikai üzletág a világgazdasági szintű éves hazai össztermék 10,8 százalékát állítja elő - ez 8800 milliárd dollár szolgáltatási érték, és a teljes globális alkalmazotti állományon belül is körülbelül ennyi a turizmus részaránya - áll a CEBR pénteki londoni tanulmányában.

A ház adatai szerint az európai repülőterek utasforgalma február végén - vagyis még azelőtt, hogy Donald Trump amerikai elnök 30 napra megtiltotta az EU schengeni övezetéből a beutazást az Egyesült Államokba - hozzávetőleg 40 százalékkal volt alacsonyabb az ilyenkor szokásosnál, és nagyjából hasonló mértékű volt a visszaesés Ázsiában.

A koronavírus okozta járvány eddigi legnagyobb áldozata a brit utazási szektorban a Flybe regionális légitársaság, amely március 5-én csődöt jelentett és azonnali hatállyal beszüntette működését.

A Flybe évek óta pénzügyi nehézségekkel küszködött, utasforgalma azonban a Covid-19 betegség terjedése miatt a csőd előtti hetekben meredeken visszaesett, ami tetézte a cég amúgy is jelentős finanszírozási problémáit.
A Flybe 2300 alkalmazottat foglalkoztatott és 119 repülőgépe volt.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)