Jump to content

Négy tipp, a jet lag ellen

2020. 04. 25. 08:30

Az utazási betegség a klasszikus értelembe véve nem minősül betegségnek, mégis sokakat érint és több fajtája létezik. A helytől függően a neve lehet tengeribetegség, vagy légi betegség is, de autóban való utazáskor is jelentkezhet. A kellemetlen jelenséget azonban néhány egyszerű praktikával orvosolni lehet.

Az utazási betegség, orvosi nevén kinetózis egy tünetegyüttes, amit többnyire a látási ingerek és az egyensúlyérzékelés közötti ellentétek okoznak. Nem csak az utazás idézheti, elő hanem például vidámparkos a hullámvasutazás, vagy épp az űrhajóskiképzés. Egy a lényeg, kellemetlen tüneteket produkál.

Jellemző tünetei:

- fáradtságérzés
- kábultság
- tompaság
- szédülés
- rossz közérzet
- hányás

A tünetek egy idő után annyira intenzívvé válhatnak, hogyha a jelenséget kiváltó mozgás nem szűnik meg, az ember öklendezni kezd. A hányás azonban nem hoz megkönnyebbülést a rosszul lét után, hanem addig folytatódik, míg az utazásnak vége nem szakad. Meg kell jegyezni, hogy valójában nem betegségről van szó, tehát klasszikus értelemben az ember nem gyógyítható, viszont a tüneteket és az előfordulást lehet csökkenteni. 

Kávé és alkohol

Ha utazni készülsz, mellőzd ezt a két koffeinbombát. Egyrészről azért,mert felpörgetik az idegrendszered, másrészről azért mert felverik a pulzusszámot, és az említett két dolog amúgy is nagyobb megterhelést kap, amint kezdetét vesz az utazás. Helyettük inkább nyugtató teát, vagy gyömbér tartalmú készítményt fogyassz.

Gyömbér

A gyömbérnek általában a szédülés, nőknél a terhesség elején jelentkező „reggeli rosszullét” elleni jótékony hatása régóta ismert. Egy klinikai tanulmány szerint a gyömbér kristályosított formában, kapszula alakjában való bevétele, vagy a gyömbértea ivása is csökkenti a szédülés jelentkezését.

Az Állítólag (eredeti címén: MythBusters) című televíziós sorozatban is kipróbálták a gyömbért a mozgás kiváltotta szédülés ellen, és hatásosnak találták.

A gyömbér a gyomorkapura fejt ki nyugtató hatást. A nyugtató hatás egyik következménye, hogy a gyomortartalom el tud indulni a vékonybél felé (a hányás egyik oka lehet, ha a gyomortartalom nem tud továbbhaladni).

Endorfin utánpótlás

Ha lehetőséget é utazási tered engedi – például a vonaton – akkor sétálj, végezz néhány guggulást vagy egyszerűen csak állj fel és nézelődj. A mozgás serkenti a szervezetben az enrdorfin ismertebb nevén a boldogság-hormon termelődését, ami ha elegendő mennyiségben van jelen, csökkenti a stressz –hormon szintjét, így könnyebben el tudsz majd lazulni.

Ha viszont mozgástered kicsi, fogyassz csokit, vagy magas antioxidáns tartalmú ételeket, amelyek hasonló hatást váltanak ki.

Maradj hidratált

A víz, szervezetünk kiegyensúlyozott működésének legfontosabb eleme. Az utazási betegséget pedig a dehidratáltság fokozhatja, így gondoskodj arról, hogy mindig legyen nálad elegendő víz, és lehetőleg fogyassz is belőle rendszeresen.

 

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu | Kép: pixabay.com)