Jump to content

Mire kell ügyelnünk, hogy zökkenőmentes legyen az utazásunk?

2020. 05. 28. 09:05

Egy utazásra mindig jó felkészülni, miután megvan a kiszemelt úti cél, el lehet kezdeni tervezgetni a részleteket: utazás módja, szállás típusa, látnivalók stb. Érdemes mindenre odafigyelni és alaposan utánajárni mindennek, hogy zökkenőmentes legyen a pihenés - különösen akkor, ha repülőgéppel utazunk.

Sokunk számára az utazás szervezése, és maga az utazás, a repülőút éppolyan élményt jelent, mint a pihenés, a nyaralás. Mások szeretik leegyszerűsíteni a szervezést, és az utazás csupán a pihenés szükséges velejárója. Ma már rengeteg légitársaság közül választhatsz, amelyekkel eljuthatsz a világ bármelyik pontjára. Repülőjegy vásárlásnál érdemes a lehető legtöbb ajánlatot végignézni, mert nagy eltérések lehetnek az árakban.

Kedvezőbb áron tudod megvásárolni a jegyeket, ha közvetlenül a légitársaságnál veszed meg. Egyre többen a last minute utakat preferálják, ekkor - nagyon kedvező áron - 2-3 napon belül utaznak is. A családosokra inkább az utazás pontos megtervezése jellemző, hiszen különösen kisgyermekeknél sok mindenre kell odafigyelni egy repülőút esetén.

Az alábbi tippek segítségedre lehetnek, hogy a repülés valóban élmény legyen.

1.) Utazás előtt minél előbb vásárold meg repülőjegyed, mert ahogy közeledik az utazás időpontja egyre feljebb kúsznak az árak. Természetesen vannak kivételek, amikor egy légitársaság jegyvásárlási akciót tart, bár ez inkább a fapados járatokra jellemző.

2.) A repülőjegy áránál nézd meg, hogy benne van-e már a reptéri illeték és a tranzakciós díj, mert ezek a költségek nagyon megemelik a végösszeget.

3.) Minden alkalommal, amikor repülőjegyet vásárolsz, figyelmesen olvasd el a légitársaságok honlapján található Általános Szerződési Feltételeket (ÁSZF, Terms and Conditions). Némelyik sajnos tartalmaz olyan szabályt, amire az utasok nem feltétlenül számítanak.

4.) Praktikusabb az online utasfelvételt választani, mert ezzel nem kell végig állni a sort a reptéren. Figyelj arra, hogy utazás előtt 10-15 nappal végezd el az online utas felvételt és nyomtasd ki a beszállókártyádat.

5.) Csomagolásnál ügyelj a bőrönd méretére és súlyára. A folyékony anyagokat lezárható zacskóba tegyed, mert ennek hiánya miatt el is vehetik tőled.

6.) Utazás előtt maximum 4 minimum 2 órával előbb érkezzél ki a reptérre. Felszállás előtt legalább 45 perccel jelentkezz a beszállásra.

7.) A repülési időre készülj könyvvel, nyakpárnával és egy könnyű kis pulcsival, mert hűvösebb van a fedélzeten. Már zenét is lehet hallgatni vagy játszani például a telefonon, ha repülési üzemmódba kapcsolod a készüléket.

8.) Felszállásnál és leszállásnál a rágózás segít abban, hogy ne duguljon be a füled.

9.) Sajnos gyakran előfordul, hogy a járatok késnek vagy törlik őket, esetleg túlfoglalás miatt nem engednek fel rá. Éppen ezért fontos, hogy a legszükségesebb dolgok (gyógyszer, babatápszer) legyen nálunk.

10.) Kevesen tudják, hogy ha 3 óránál többet késik a repülőgépjárat egy Európai Uniós rendelet szerint az utas kártérítést igényelhet. 

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu | Kép: pixabay.com)