Jump to content

Komoly veszély leselkedik a külföldre utazókra

2020. 08. 29. 09:00

A szokásos utazási-veszély lista még egy bekezdéssel bővült, amire egyáltalán nem gondol senki, mert annyira természetesnek veszi jelenlétét.

Néhány éve a reptéri poggyászeltűnés és a turisták kirablása volt a legégetőbb probléma. Mára viszont egy teljesen újfajta veszély leselkedik az utazókra: a kiberbűnözés.

Az új keletű fogalom a számítógépek és számítógépes rendszerek segítségével, vagy számítógépek és hálózatok kárára elkövetett bűncselekmények gyűjtőfogalma. De a gyakorlatban ez annyit tesz, mint adatlopás. Hogyan? Egyetlen kattintással.

Wi-Fi

A világháló számos érdekes dolgot kínál, amiről az ember nem szívesen marad le, így a net nélkül maradt vakációzók első dolga a kiszállás után az ingyenes Wi-Fi pontok felderítése. Ezzel csak egyetlen dolog a probléma, mégpedig hogy az internetéhség következményében nem törődnek a biztonsággal és olyan hálózatokra is rácsatlakoznak, amelyek nem ajánlottak.

A témában a Kaspersky biztonsági cég végzett kutatást, amelyből kiderült, hogy a kutatás résztvevőinek fele a repülőtér elhagyásakor már online van (44 százalék), legtöbbjük (69 százalék) az otthon maradt család megnyugtatása miatt, tízből négyen pedig többnyire utazási információkat töltenek le. Közrejátszik még a munkahelyi nyomás (38 százalék), valamint a közösségi médián zajló események bepótolása (34 százalék). Van, akinek indok sem kell: a megkérdezettek harmada (34 százalék) egyszerűen ösztönösen kapcsolódik a hálózatra, amint csak lehet.

Külföldön át sem gondoljuk milyen hálózatra csatlakozunk, a könnyelműség ára pedig a személyes adatok, fényképek, és bizalmas infók nyilvánossá válása, aminek legjobb bizonyítéka szintén a kutatásból derült ki: az utazók mintegy ötöde (18 százalék) esett kiberbűnözők csapdájába utazása alatt, míg fizikai bűnténnyel csupán 6 százalékuk találkozott.

Tehát ott tartunk, hogy előbb lopják el a pikáns fotókat vagy a bakkártya adatokat, mint a pénzt a pénztárcánkból.

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu | Kép: pixabay.com)