Jump to content

Ha wellnessezni indul, ki ne hagyja a barlangfürdőt

2015. 03. 30. 16:00

A különböző kuponos oldalakon kínált jobbnál-jobb ajánlatok között, számos olyat találni, ami kifejezetten a barlangfürdőzést helyezi előtérbe, mint lehetséges kikapcsolódási opciót. Ha ilyet lát, s utazni vágyik, feltétlenül csapjon le rá, mert a kellemes időtöltés mellett, sokat tehet egészségéért is.

 

Hazánk kis mérete ellenére bővelkedik gyógybarlangokkal. A legismertebbek között a Szemlőhegy, Budai Várbarlang, Pálvölgy, Jósvafő, Tapolca, Miskolc, Abaliget barlangjait szokás emlegetni.

A gyógyító barlangokra egy komplett iparág épült, hiszen gyógyhatásai, reuma, és asztma csökkentő hatásai közismertek.

A barlangok mikroklímája és vize egyaránt enyhülést nyújt a légzőszervi megbetegedések, az allergia, és a stressz kezelésében, illetve a reumás, és ízületi fájdalmakat is csökkenti.

A barlangok mikroklímája, azaz a „légköre” barlangonként eltérő. A klimatikus tényező függ a barlangi légáramlat mértékétől, a felszíni viszonyoktól, a barlangi víz mennyiségétől és összetételétől.

Ezek határozzák meg, hogy a levegő gyógyhatása mely bajra hozhat gyógyírt. A levegő relatív páratartalma általában 95-100%, melynek kiváló, pozitív biológiai hatása van a légzőszervekre nézve, és jó pozitívan hat a hörgőizomzatra. A barlang levegőjében lévő aerosolok, elősegítik az oldott ásványi anyagok, légutakba való bejutását, melyek így koncentráltabban fejthetik ki, gyulladás és görcsoldó hatásukat.

A gyógybarlangok vize, kiválóan hat a reumás fájdalmak ellen, és aktiválja a sejtanyagcserét, illetve az immunrendszert.

Ha wellnesselni indul, feltétlenül látogassa meg valamelyik barlangrendszerünket.


(A kép forrása: http://www.geocaching.hu/)