Jump to content

A Tai Chi varázslata

2015. 06. 21. 16:00

Az egész napos ingerek, stressz, elvárások, gondok elől jó lenne egy olyan univerzum, ahova azok nem tudnak beférkőzni. Nos, erre találták ki a Tai Chi-t.

A tai chi egy ősi kínai harcművészet, amit igazából nem a klasszikus értelembe vett harcra használtak. A mozgásforma nem a külső izomzat erőteljes fejlesztésére, formálására szolgál, hanem sokkal inkább a belső energia, külsővé formálására. Ez alatt azt kell érteni, hogy a tai chi során a lassú, mégis fegyelmezett mozgás célja, hogy az elme uralja 100%-osan a testet, és a belső energiából „táplálkozzon”.
A tai chinek több változata van. Legelterjedtebb formája a 24 lépéses. A mozdulatsorok könnyűnek tűnnek, és könnyen elsajátíthatónak, de igazából, minden egyes lépésnek szerepe van. Ha igazán jól végezzük a tai chi-t, egyszerűen a kínzó gondolatok „kiszállnak” a gondolatok közül. Egyedül csak a kellemese, tradicionális kínai zene, és a lassú, összehangolt mozgás marad.
A tai chi lényege, hogy minden mozdulatot, szinte úgy végezzünk, mintha tojáshéjak között lépkednénk, a hangsúly lassú, megfontolt lépéseken van. Egyszerre szabadítja fel a lelket, és dolgoztatja meg a testet. Érdemes itthon élő, külföldről ideköltöző kínai mesterek óráit látogatni, mert a tai chi lényegét csak az eredeti formában lehet megtapasztalni.