Jump to content

A gőzfürdő nem szauna!

2016. 12. 29. 20:30

A kettőt sokszor szeretik összetéveszteni, vagy egymás szinonimájaként alkalmazni, pedig ez nagy hiba. Tudtad, hogy a gőzfürdő univerzális „gyógyszer” az egész szervezetnek?

A gőzfürdő ugyan nagyon hasonló a szaunához, ám van pár alapvető eltérésre. Első sorban a hőfokban és a páratartalomban jelentkezik a különbözőség, illetve a szervezet egyes területeire gyakorolt hatásaiban is.

A gőzfürdő egy arra a célra kialakított speciális kamrában történik nagyjából 43-46 C fokon (ez a legideálisabb) 70-100%-os páratartalom mellett. Az aranyszabály erre is érvényes: nem szabad 10-15 percnél többet eltölteni bent, és csak egészséges embereknek ajánlott.

A gőzfürdő tekintélyes történelmi hátteret tudhat magának és nem véletlenül. A magas páratartalom és hő egymásra hatása kiváló gyógymód különféle bajokra. Hatásos a tüdőasztma, hörghurut, felső légúti hurut, köhögés, rekedtség, torokfájás, idült (régóta tartó) reumatikus panaszok és ízületi fájdalmak, ízületi merevség kezelésére ezen felül az izmokra is pozitívan hat. A gőz ellazítja a görcsös, feszül izomzatot, így stresszoldó hatással is bír, valamint segít az alvászavarokkal küszködőkön.

Nem csak belső, de külső bőrregeneráló- és revitalizáló hatással bír. A bőr pórusai kitágulnak, tisztulnak, fokozódik a faggyúmirigyek elválasztása. Ennek köszönhetően a szennyeződések és méreganyagok távoznak, valamint az elhalt hámsejtek is könnyen leválnak. Egy kiadós gőzfürdő után a bőr selymesebb, puhább tapintású.

Az igazán jó gőzfürdő titka a megfelelő hőmérséklet, amelyről már az imént olvashatott, illetve a szabály betartása. A megfelelő gőzfürdő használat után szinte új emberként lépünk ki a kabinból!

 

 

(Forrás: vakaciozzunk.hu | szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)