Jump to content

Ezért különleges hely Magyarország

2017. 06. 27. 09:05

Magyarországnak egyediek a geológiai adottságai: a földkéreg vékonyabb, mint máshol, így az itt feltörő termálvizek is jóval melegebbek. Ennek köszönhetően, az ország legnagyobb részén gyakorlatilag bárhol lefúrva termálvizet találhatunk. Van azonban néhány kivételes hely is, amely vagy a természeti adottságai, vagy építészeti egyedisége miatt kiemelést érdemel.

Kivételes fürdők

Hévíz: A Balaton nyugati csücske közelében található kisvárosban található a világ legnagyobb biológiailag is aktív, természetes termáltava.

Egerszalók: az egerszalóki sódombhoz hasonló természeti képződmény a világon csak két helyen található, a törökországi Pamukkale-ban és az amerikai Yellowstone Parkban.

Budapest a „világ fürdőfővárosa”. Bár más országokban is találhatók régi fürdők, de legtöbbjüket már nem használják, csupán ásatási helyszínként lehet őket megtekinteni. Ezzel szemben nálunk a műemlékfürdők is méltán népszerűek nem csak a budapestiek, hanem a turisták körében is.

Törökfürdők: Ma is üzemelő törökfürdők legnyugatabbra Budapesten találhatóak. A legismertebb Rudas fürdő mellett a Veli Bej fürdő és Király Gyógyfürdő is több száz éve üzemelnek. Kevesebben tudják, hogy Egerben is a mai napig látogatható az egykori hódítók által épített fürdőkülönlegesség.

A 2016-os győztesek a sokszínűséget jelképezik

A páratlan termálvízkincsre több mint 200 fürdő épült az országban. Ezek sokszínűségét jól reprezentálják Az Év Fürdője 2016 szavazás, jellegükben változatos képet mutató győztesei.

Az Év Fürdője 2016 címet elnyerő Miskolctapolca Barlangfürdő az egyik legegyedibb fürdőhelyszín az országban. 2016 legkedveltebb magyar fürdője nemcsak hazánkban számít egyedülállónak, de karsztban ilyen magas hőfokú víz Európában sincs máshol. A 30 fokos víz és a barlang klímája is gyógyhatású. A barlangban két termál medence mellett az úgynevezett Római terem, Csillagterem, Öreg barlangi medence és a Fürdőcsarnok várja a fürdőzni vágyókat. A kalandos búvóhelyeket rejtő fürdő útjait járva találunk fény- és hangterápiás fürdőt, masszírozó zuhatagot és pihentető medencét is.

Az Év Feltörekvő Fürdője 2016 győztese, a Csongrád megyei Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő, ahol négyféle gyógyvíz és 21 medence áll a vendégek rendelkezésére, de népszerűségét igazi családbarát voltának is köszönheti. A fürdő része egy sajátosan gyermekek számára tervezett, több mint háromezer négyzetméteres fedett élményfürdő, melyben többszintű kalandmedence, illetve két izgalmas beltéri csúszda várja a fiatalabb vendégeket.

A Helyiek Kedvenc Fürdője 2016 cím a Baranya megyei Orfű Aquaparké lett. A 2016 júniusában részben megújult fürdő óriási zöld területen, festői környezetben fekszik. A vendégeket több medence, masszázs és pezsgőfürdő várja.

(Forrás: vakaciozzunk.hu | Kép: azevfurdoje.hu)