Jump to content

Heti három alkalom, és teljesen kicserélődsz - a szauna csodája

2018. 11. 28. 09:05

Szaunázni már nem úri kiváltság, wellness központok, uszodák és masszázsszalonok teszik lehetővé a közös izzadást, ha házi szaunára nem futja. S noha a szaunát eredetileg fürdésre és melegedésre találták ki az északi népek, áldásos hatásai miatt mi is előszeretettel tettük mindennapjaink részévé.

Régen, amikor még nem volt minden wellness központban, edzőteremben vagy akár otthon lehetőség szaunázni, egy megfáradt vándornak nagy megtiszteltetés volt, ha igénybe vehette szállásadója gőzfürdőjét. Nagy tévhit, hogy ehhez egészen a finnekig kellett volna utazni, hiszen nem ők, hanem a közép-amerikai indiánok, maják és aztékok építettek először szaunákat.

Az ok nagyon egyszerű: tudták, hogy sok egészségügyi probléma megelőzésében, és gyógyításában is segít a szauna. Érdekes egyébként, hogy olyan népek építettek először ilyeneket, akik naturális, spirituális és lelki-testi harmóniában élek önmagukkal és a környezettel.

A szauna napjainkra az egészséges életmód egyik szinonimájává vált, és nagyon jogosan. Jótékony hatásai közé sorolható, hogy immunerősítő, érregeneráló hatású, használatával javíthatunk testünk anyagcsere folyamatain. Ráadásul segíti az immunrendszer alkalmazkodását a hőmérsékleti váltásokhoz.

A szauna használatával fokozódik a szervezet vérellátása, erősödik szervezetünk öngyógyító tevékenysége. Fokozódik a belső elválasztású mirigyek működése, ezáltal intenzíven izzadunk, és a bőrön át távoznak a salakanyagok, a melegben kitágult pórusokon keresztül.

Viszont fokozottan kell figyelni azoknak, akik szív vagy vérkeringési problémákban szenvednek.

 

 

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu | Kép: pixabay.com)