Jump to content

Miért wellness a wellness szálloda?

2020. 10. 19. 10:00

Manapság egyre jobban növekszik a wellness szolgáltatást kínáló, saját magukat is „wellness”-nek tituláló hotelek száma. Azonban a minősítéshez nem elég csupán egy-két medence és masszőzök. Ennél sokkal komolyabb kritériuma van annak, hogy egy szálloda „wellness” titulust kapjon.

Sajnos sokan bedőlnek az olcsó PR-nak, és a „wellness részleggel ellátott szálloda” felirat láttán boldogan nyomnak a foglalásra, majd a helyszínre érkezve szembesülnek a rideg valósággal, hogy a legtöbb „wellness” hotel olyan messze van a valódi wellnesst nyújtó komplexumoktól, mint Makó Jeruzsálemtől.

A 2002-es évi, Magyar Turizmus Rt. felmérését követően jelent meg az a kritériumrendszer, aminek meg kell felelnie az aktuális szálloda felszereltségének (berendezés, szolgáltatások, gasztronómia), hogy tényleges wellness hotellé válhasson. Ha legközelebb a fenti szolgáltatást nyújtó helyre menne kikapcsolódni, figyeljen az alábbi dolgokra, mert ettől lesz wellness egy szálloda:

I. Fürdők- A komplexum legalább egy medencével kell, hogy rendelkezzen, pl.: beltéri uszoda, pezsgőfürdő, élményfürdő, gyermekmedence,

II. Szauna, gőzfürdő- A szálloda legalább kétféle gőzfürdővel, vagy szaunával kell, hogy rendelkezzen. Ez lehet pl.: Finn szauna, bioszauna, frigidárium, , hammam, infraszauna, tepidarium, gőzfürdő, török fürdő, aroma kabin, római fürdő, caldarium

III. Szépségápolás- A szállodának minimum négyféle haj-,arc-,kéz-,láb-,testápolási szolgáltatást kell hogy nyújtson. Pl.: arc- vagy testpakolás, fodrászat, pedikűr-manikűr, kézápolás, műköröm, stb.

IV. Masszázs és relaxáció- A szálloda minimum hatféle közérzetjavító masszázs és relaxációs szolgáltatást kell, hogy nyújtson.

V. Gasztronómia- A szálloda éttermére vonatkozó alapkövetelmény a regionális, reform- és vegetárius kínálat megléte, ezen felül, minimum 1-féle gourmet kínálat, gyógyteák, frissen préselt gyümölcslevek, biobor.

VI. Sport- A szállodának rendelkeznie kell izomerősítő és kardio gépekkel, valamint felszerelt fitnesz-teremmel és sportedzőkkel. Ezen felül minimum négyféle szabadidős sportolási lehetőséggel, mely közül egy az aerob mozgáscsoportba sorolható.

VII. Közösségi, kulturális programok- A szállodának minimum kétféle kulturális, közösségi programnak minősülő időtöltést kell szolgáltatnia.

VIII. Szakemberek – Délelőtt és délután legalább 1 fő, aki rendelkezik wellnesshez kapcsolódó végzettséggel. Ugye, hogy máris tisztábban lát wellness ügyben?

(Forrás: vakaciozzunk.co.hu | Kép: pixabay.com)